Johan Klinthammar – ordförande på RBU och Aiai-kund

Johan Klinthammar berättar om att själv anordna sin sons assistans, att ha Aiai som systemstöd samt det nya hedersfulla uppdraget som RBUs nya ordförande. 

Publicerad

Johan Klinthammar

Johan bor på en hästgård utanför Katrineholm med frun Linda och barnen Marvin 18 år, Lucas 16 år och Felicia 12 år. Lucas har en kromosomavvikelse, duplikation xq28, som är en sällsynt diagnos och som innebär att han behöver hjälp med allt såsom personlig hygien, mat och kommunikation. 

– Småbarnsåren var väldigt tuffa för oss. Det var en ny situation, mycket oro och väldigt lite sömn. Lucas har även epilepsi vilket gör att vi hela tiden måste vara på vår vakt och han fick många anfall när han var yngre, berättar Johan.

När Lucas var 2,5 år fick han sitt första beslut om beviljad assistans med 70 timmar per vecka.

– Nu kunde vi äntligen få lite vila. Vi valde att ta allt hemma själva men tog hjälp från en utomstående assistent med allt utanför hemmet, minns Johan.

Efter några år utökades Lucas beslut till en mer omfattande assistans och familjen har fortsatt valt att ta all assistans i hemmet själva. De första åren hade Lucas sin assistans via två olika assistansbolag men sedan åtta år tillbaka sköter familjen assistansen helt själva. 

– Vi blev mer och mer insatta i branschen och eftersom vi har en sådan liten grupp kring Lucas tyckte vi att det blev bäst om vi skötte assistansen själva. Det är ett val vi verkligen inte ångrar, säger Johan.

Johan Klinthammar
Johan Klinthammar

Aiai sedan dag ett

Familjen har alltid haft Aiai som stöd för schemaläggning och tidsredovisning. Dels har de haft Aiai via de assistansbolag de vänt sig till och nu även sedan den dagen de valde att sköt assistansen själva.

– Aiai är ett bra och enkelt system att arbeta i. Att schemalägga är lätt, det är enkelt och logiskt. Jag tycker det har funkat toppen från första dagen! – säger Johan.

På frågan om vad Johan gillar bäst i Aiai svarar han att det är enkelheten och det användarvänliga gränssnittet som är det bästa.

– Det mesta är självförklarande, så för mig som driver en sådan liten assistans är det perfekt. Jag får allt det stöd jag behöver i ett och samma system, säger Johan.

– Att jag dessutom nu kan få hjälp med lönen via Aiai Löneservice gör allt ännu smidigare. Idag sköter jag mina löner själv, men om jag varit ny i branschen hade detta varit ett riktigt bra alternativ, tillägger Johan.

Den misslyckade föreläsningen ledde till ett toppjobb

Eftersom Johan varit kund hos Aiai länge har han följt Aiais alla projekt och engagemang både på håll men även deltagit, och det var ett av dessa tillfällen som ledde honom till det jobb han har idag som ordförande på RBU – Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.

Sommaren 2017 var Aiai – tillsammans med Kaustik – (nuvarande Allevi) arrangör för mötesplatsen Full delaktighet i Almedalen. På mötesplatsen var Johan inbjuden som föreläsare.

– Jag skulle hålla en föreläsning om livet som anhörig och hade bett Maria Persdotter (tidigare ordförande på RBU) att komma och lyssna på mig. Föreläsningen blev med kort varsel ändrad i tidsschemat och det ledde till att jag gjorde den sämsta föreläsning jag någonsin gjort, minns Johan.

Efter föreläsningen träffades Johan, Maria och Henrik Petrén från RBU och det mötet blev avgörande för Johans framtida val.

– Efter det mötet bestämde jag mig för att engagera mig ännu mer i RBU. Vi som familj hade varit medlemmar länge men nu tog jag en mer aktiv roll i RBU Sörmland, berättar Johan.

I början av sin tid på RBU gjorde Johan – som även är fotograf – mycket ideellt arbete för RBU. Detta ledde till att han 2019 fick den ärofyllda utmärkelsen Guldrullen som delas ut av RBU till de medlemmar som gör något extra för förbundet. Sommaren 2020 fick Johan rollen som vice ordförande i RBU.

– Det var otroligt ärofyllt att bli tillfrågad om att bli vice ordförande i RBU. Jag har länge engagerat mig intressepolitiskt och nu fick jag en inblick och möjlighet att påverka mer än tidigare, så jag tackade ja på en gång, beskriver Johan.

Det dröjde inte länge tills det var dags för Johan att få förfrågan om nya utmaningar.

– När Maria frågade mig om jag kunde tänka mig att ta över rollen som ordförande var det inte ett lika lätt beslut som tidigare. Jag var tvungen att tänka efter både en och två gånger innan jag tackade ja. Jag ville nämligen inte tacka ja utan att verkligen kunna bidra till 100%, förklarar Johan.

Johan tillträde som ordförande i RBU den 1 december 2021. Han ser på sitt nya uppdrag med tillförsikt och beskriver ett stort engagemang för RBU och även de frågor RBU driver.

– Jag ser mitt uppdrag som ordförande i RBU som det mest hedersamma och viktiga uppdrag som finns i Sverige, för mig kan det inte bli ett finare uppdrag. Det är ett stort ansvar då det är otroligt viktiga frågor vi driver, säger Johan.

Just nu är det bråda dagar för Johan och RBU. Inför valet i höst jobbas det nu för fullt med sommarens och höstens kampanjer samt det påverkansarbete som är en av de viktigaste engagemangen RBU har.

Johan tycker att de partier han träffat tagit emot samtalen väl och att de har lyssnat. För RBU är en av de viktigaste frågorna att assistans ska ha ett statligt huvudmannaskap.

Johan Klinthammar – ordförande på RBU

“Jag har träffat alla partier i riksdagen och jag kämpade hårt för att få till ett möte med Lena Hallengren. Våra frågor är värda ett eget samtal med socialministern, säger Johan bestämt.”

Johan Klinthammar
Johan Klinthammar

– Sverige har 290 kommuner och det betyder att det idag finns 290 olika tolkningar av lagen. Vi på RBU vill ha ett statligt huvudmannaskap för att säkra en rättssäker och trygg assistans för alla, oavsett var man bor i Sverige, förklarar Johan.

För Johan och RBU är det även extra viktigt att värna om familjerna runt barnet/ungdomen som behöver assistans.

– Om du har ett barn med funktionsnedsättning är det ofta fruktansvärt tufft att ro ihop ett helt liv. Vi vill att vi som samhälle hjälper dessa familjer. Man ska inte behöva kämpa för rätten till assistans, för det har man ingen ork att göra, beskriver Johan.

RBU satsar stort i Almedalen

I år har RBU via satsningen Alla röster ska höras i Almedalen som Region Gotland driver, fått möjlighet att låna Partitältet för att hålla i en debatt där de viktiga viktiga frågorna kring rätten till assistansen och var huvudmannaskapet bör ligga ska tas upp.

– Vi är väldigt glada över möjligheten till att lyfta våra frågor i Partitältet där förhoppningsvis många kommer och lyssnar. Våra frågor är viktiga och med en stor och central plats hoppas vi på att nå ut till fler, säger en hoppfull Johan.

RBU kommer finnas i Alemdalen hela veckan så är ni där är det söndagen 3 juli kl 12.30 som gäller för partidebatten, hoppas att vi ses där!

Läs mer